Австрия ще бъде следващата страна, която на ротационен принцип ще поеме председателството

...
Австрия ще бъде следващата страна, която на ротационен принцип ще поеме председателството
Коментари Харесай

Австрия набеляза приоритетите за европредседателството си

Австрия ще бъде идната страна, която на ротационен принцип ще поеме председателството на Европейския съюз. Вестник " Файненшъл таймс " се стопира в обширна авторска публикация през днешния ден на упованията, свързани с идното предизвикателство.

Още първоначално английският всекидневник отбелязва, че в разгара на миграционната рецесия в Европа преди 2 години, австрийският канцлер Себастиан Курц, тогава като външен министър, се е противопоставил на немската канцлерка Ангела Меркел и е победил, успявайки да осигури споразумение за затваряне на " западния балкански път ", по който над 1 млн. мигранти влязоха в Европейски Съюз.

" Затварянето на западния балкански път се оказа сполучливо, въпреки че нямахме поддръжката за това на Франция, Германия и на други по-големи страни в Европейски Съюз. Мисля, че в случай че има задоволително политическа воля и мощ, има късмет да променим нещо ", споделя Курц пред " Файненшъл таймс ".

Сигурността и отбраната на външните граници на Европейски Съюз ще бъдат основни приоритети при председателството на Курц и той е подготвен да упорства пред Меркел да се откаже от настояването си за наложителни квоти за банкет на бежанци от страните в Европейски Съюз. Това съгласно него е " загуба на време " по един прекомерно противоречив въпрос.

Той показва, че самата Германия към този момент е на напълно друга позиция по въпроса за граничния надзор спрямо 2015 и 2016 година Според него тази смяна е в " вярна посока, а това, от което се нуждаем в този момент, е да прекратим всички тези диспути и да преминем към каузи ".

Според " Файненшъл таймс "  Курц е намерил съдружник по въпросите на миграцията в лицето на унгарския министър председател Виктор Орбан, без да се тормози от някакви опасения за унгарската народна власт и макар острите рецензии на Европейски Съюз против него Орбан.

Що се отнася обаче до Полша, която също е под напън от Брюксел за властнически трендове, Курц декларира, че в случай че се наложи по време на неговото председателство, Виена няма да се поколебае да изиска гласоподаване в Европейски Съюз за наказателни ограничения против Варшава.

Австрийският канцлер също така е твърдо за преустановяване на договарянията за участие с Турция, която съгласно него " към този момент не извършва политическите критерии от Копенхаген ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР